Duurzaam..zoveel aspecten

Afgelopen week was ik in mijn showroom bij FairPlaza, toen een klant aan mij vroeg waar ik nou precies op let bij het inkopen van onze batik accessoires. Al snel raakten we in gesprek over fair trade, direct trade, transparantie en duurzaamheid.

Begrippen die eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn maar waar niet altijd even diep over nagedacht wordt.

 

DUURZAAM

Neem bijvoorbeeld de term 'duurzaam'. Het eerste waar je aan denkt zijn milieugerelateerde zaken. Het Genootschap Onze Taal definieert het als volgt: 'Geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu zo min mogelijk belast.'

Lees je verder, dan blijkt dat de term 'duurzaam' in de loop van de eenentwintigste eeuw een ruimere betekenis heeft gekregen. 

 

BETEKENIS

Trek je het woord duurzaam uit elkaar, dan kom je op het achtervoegsel 'zaam' dat 'geschikt om', of 'geneigd tot' betekent -  zoals de woorden 'spaarzaam, geneigd tot sparen, of buigzaam, geschikt om te buigen.

Duurzaam betekent dus 'geschikt om te duren' of 'lang meegaand'.

En dat is nou precies waar ik op let bij het inkopen van onze artikelen. Uiteraard samen met de fair trade- en de direct trade gedachte.

 

HANDGEMAAKT

De handgemaakte producten van bijvoorbeeld Baobab Batik zijn 'geschikt om te duren'. Ze worden stuk voor stuk en 1-op-1 door de vrouwen van Baobab Batik ontworpen, met de hand gemaakt en uitvoerig gecontroleerd. Producten die met aandacht en passie voor het vak bedacht, ontworpen en gemaakt worden om te komen tot een eerlijk en sterk eindproduct van hoge kwaliteit.

 

Deze hoge kwaliteit komt ook door de keuze van de stoffen. Zo worden de kussenhoesjes gemaakt van stevig katoen met een envelopsluiting aan de achterkant waardoor een rits of knopen niet nodig zijn. De naden worden 'ruim geknipt' zodat er flink met de knuffel-olifanten uit de Kiddies Collectie gespeeld kan worden zonder dat de vulling eruit komt. Duurzame vriendjes dus ;-)

 

TIJDLOOS
Als laatste wil ik zeker ook dit aspect noemen. Onze home & living producten zijn tijdloos. Hierdoor blijven ze altijd actueel en wordt 'consuminderen' in je interieur prettig eenvoudig.

 

Het was een leuk en interessant gesprek met onze klant bij FairPlaza. 

Zij had het woord 'duurzaam' nog niet eerder zo uit elkaar getrokken.

Duurzaamheid is belangrijk.

Minder impulsaankopen van artikelen die, of door de slechte kwaliteit of door een vluchtig en uitgesproken ontwerp, maar één seizoen meegaan. Minder impulsaankopen...minder onnodig afval.

Want we hebben met elkaar een unieke erfenis door te geven aan de volgende generatie...

 

Wil je meer weten of wil je een presentatie van onze producten en ons verhaal bijwonen? Neem dan contact op via de app: 06 21508405 of stuur een mailtje naar: info@butik-batik.nl

 

Hartelijke groet!

Mirjam

 

Handgemaakte kussenhoesjes uit de Wildlife collectie van Baobab Batik
Handgemaakte kussenhoesjes uit de Wildlife collectie van Baobab Batik

Blom Ecoprint is een onderdeel van Butik Batik - KvK nr. 59510900 - btw nr. NL001539507B87

 

info@blom-ecoprint.nl - T 0621508405 - Mirjam van Gelder

Adriaen Beyerkade 29 - 3515 XV Utrecht

Bankrelatie: ING rek.nr. NL85INGB0006261295 - BIC INGBNL2A

 

Volg ons op social media:

Instagram: blomecoprint

Facebook: @blomecoprint

Twitter: @BlomNl