· 

Het gaat om het moment..

Uitbundig

Bijzondere tijd..die laatste dagen van 2020.

Eerst de kerst; licht in donkere dagen met warme en uitbundige kleuren, kaarsen en muziek, gevolgd door 31 december, de grote finale van het jaar. Je kan het vergelijken met het slotstuk van een groots klassiek concert waarbij alle registers worden opengetrokken, waarbij we afsluiten en verwelkomen.

 

Verstilling

Hoe mooi is dan ook het contrast met de eerste uren van het nieuwe jaar. 

De drukte voorbij en wat blijft is een frisse stilte van 'n jaar dat nog volkomen leeg voor ons ligt. 
Als een nog onbeschreven manuscript van een boek in wording, helemaal door jou in te vullen!

 

Zodra het nieuwe jaar goed en wel begonnen is, staat mijn hoofd al in de 'lentestand'. Ik weet het..veel te vroeg en de winter moet nog beginnen.

Maar de drang om, na de kerstboom met alle kleuren en versiersels, mijn kamer te 'vullen' met de eerste blauwe druifjes is te groot om niet even snel langs de bloemist te gaan.

 

Geen warme uitbundige kleuren maar subtiele, koele tinten van de (blauwe) druifjes, de hyacint en krokusjes. Kwetsbare kleuren van een stille en binnenkort ontluikende natuur.

Die kleuren zijn met het ecoprinten lastig op papier of stof ' te vangen'. Het zichtbaar maken van blauwtinten is maar voor een klein deel te beinvloeden. Bijvoorbeeld hoe lang laat je het papier met de bladeren stomen? Welke beitsen gebruik je om het papier of de stof voor te behandelen?

Een ander deel is geluk; op het juiste moment de bessen plukken met de meeste kleurstof in de schil. 
Zoals afgelopen herfst, met de vlierbessen uit een parkje bij mij in de buurt. Ze waren zo mooi donker..precies goed om duidelijke prints te maken voor mijn kaarten en Kleintje Kunst.

 

Mooi idee trouwens...de natuur van het afgelopen jaar gebruiken om het fragiele van een beginnende lente zichtbaar te maken...oud maakt nieuw.

 

Tot slot een gedicht van David van Reybrouck die in woorden precies aangeeft wat de natuur is en wat ik ervaar als ik met het ecoprinten bezig ben.

 

'Het gaat om het moment

het besef dat hier een broze schoonheid ontstaat die eenmalig, kwetsbaar en onherhaalbaar is

en in deze tijd van eeuwige heropvraagbaarheid van bestanden

zijn unieke bestaan ontleent aan dat wat zich

bevindt, volstrekt, openbaart en ontvouwt

op dit ene moment

op deze ene plaats.'

 

David van Reybrouck

 

Binnenkort vind je de nieuwste serie van Blom op papier; 'VERSTILLING' in de webwinkel.

Reactie schrijven

Commentaren: 0