Bloementaal

Symbolische betekenis van bloemen, planten, bomen en vruchten

Al sinds de oudheid worden bloemen en planten gebruikt als een middel van non-verbale communicatie. Een manier om een ander op een subtiele manier iets duidelijk te maken of om jouw eigen 'state-of-mind' vorm te geven.

Denk aan de rode roos als uiting van liefde, of de aardbei als zomerkoninkje om jouw zomergevoel nog eens extra kracht bij te zetten.

 

Zo heeft haast elke plant, bloem of boom haar eigen taal...al eeuwenlang!

 

De planten die ik gebruik tijdens het ecoprinten hebben dat dus ook...en wat ze je precies willen zeggen zie je in het onderstaand overzicht.

Eucalyptus

 

De Eucalyptus is een bladsoort met een grijsgroene kleur en komt oorspronkelijk uit Australië en aangrenzende gebieden.

De benaming van de plant komt uit het Grieks en betekent 'mooie muts' of 'goed bedekt'. 

Door het stomen tijdens het ecoprinten wordt de afdruk van de grijs groene bladeren, fel oranje tot terra.

 

Eucalyptus staat symbool voor bescherming.

Geranium

 

Geranium is een plantengeslacht uit de Ooievaarsbekfamilie.

De naam is afgeleid van het Griekse géranos, wat kraanvogel betekent. En de kraanvogel is ook het symbool van loyaliteit en goedheid.


Geranium staat symbool voor ontmoeting, vriendschap.

Roos

 

De Roos is eigenlijk de meest bekende bloem onder alle bloemen. De bloem bestaat al miljoenen jaren en was al erg geliefd om haar schoonheid en geur bij de Grieken, Romeinen en Egyptenaren in de oudheid.

Sinds de tweede helft van de 16e eeuw is de Roos ook naar Nederland gekomen.

 

De roos staat symbool voor liefde, genegenheid, geluk en vreugde.

 

Esdoorn

 

Het blad van de Esdoorn staat symbool voor loslaten en groei. In Japan wordt de Esdoorn gezien als een boom die beschermt tegen onheil. 

In de Keltische cultuur staat de boom symbool voor onafhankelijkheid.

 

 

De Esdoorn staat symbool voor bescherming, onafhankelijkheid en groei.

Boerenwormkruid

 

De botanische naam Tanacetum is vermoedelijk afgeleid van het Oudgriekse woord 'Athanasia' dat 'onsterfelijk' betekent. Het heeft deze naam waarschijnlijk te danken aan het feit dat de bloemen niet makkelijk verwelken en lang hun - voor het ecoprinten zo belangrijke - gele kleur behouden. 

 

Het Boerenwormkruid staat symbool voor zwangerschap, lang leven en gezondheid.

Aster

 

Een bekende legende over de aster zegt dat wanneer je de bladeren van een aster verbrandt, slangen niet meer in de buurt durven komen. Bij het gebrek aan slangen...het schijnt ook wonderen te doen tegen allerlei demonen en duivels, maar tot zover het volksgeloof.

 

De Aster staat symbool voor oprechtheid, als teken van herfstvreugde en de wens voor een gelukkige ouderdom.

 

Eik

 

De eikenboom straalt kracht en onoverwinnelijkheid uit. Deze boom wordt gezien als de heerser van het woud vanwege zijn formaat, stevigheid en duurzaamheid. Volgens de Kelten bood de eik bescherming en gastvrijheid aan mensen die eerlijk en moedig waren.

 

De Eik staat symbool voor waardigheid, wijsheid en de verbinding tussen hemel en aarde. 

Vlierbes

 

De vlier wordt geassocieerd met tijdloosheid, elfen en magie. Ook wordt zij in verband gebracht met regeneratie, wedergeboorte en het getal dertien. De vlier heerst over de dertiende maand in de Keltische bomenkalender. In het Ierse Ogham-alfabet staat de vlier hoog aangeschreven en het is de 13e boom en letter. 

 

De Vlier staat symbool voor het gegeven dat je altijd weer opnieuw kan beginnen, na elk einde komt weer een nieuw begin.

 

Walnoot

 

In de Griekse mythologie was de walnoot het symbool van wijsheid. Bij de Romeinen en Grieken was zij aan Zeus/Jupiter, god van licht, de hemel en het weer gewijd. Bij de Romeinen werd de walnoot in verband gebracht met Juno, godin van vrouwen en het huwelijk. Walnoottakken en- bladeren werden over het getrouwde koppel gegooid om hun vruchtbaarheid te bevorderen.

 

De walnoot staat symbool voor levenskracht, plezier, overvloed, vreugde, wijsheid, trots en een nieuw begin.