· 

FAIR...MAAR OOK VEILIG

Fairtrade producten zijn belangrijk, vanzelfsprekend eigenlijk. Of in ieder geval, dat zou zo moeten zijn. Leefbaar loon, scholing, medische zorg, allemaal zaken die je zeker wilt stellen, en wat ook steeds vaker lukt.

 

GESCREEND

Als exposant bij FairPlaza zijn we uitgebreid gescreend voordat we onze batik accessoires mochten aanbieden aan inkopers van conceptstores, eerlijke cadeauwinkels en wereldwinkels. Er werd gekeken naar:

  • eventuele certificeringen, zoals WFTO of SWIFT (Swaziland Fair Trade), maar ook naar de verhalen achter de producten. Verhalen van de makers, vaak kleinschalige bedrijfjes, niet altijd gecertificeerd, maar absoluut aantoonbaar fair.
  • wat ik als importeur doe aan het verbeteren van de levensstandaard van de makers.
  • andere zaken, bijvoorbeeld hoe krijgt de producent zijn producten verkocht in een land vol regels en internationale afspraken?

LEVENSSTANDAARD

Als antwoord op de vraag wat ik kan doen om de levensstandaard te verbeteren, kan ik zeggen dat ik veel belang hecht aan het bieden van continuïteit in mijn afname van de producten. 

Om dat te doen moeten de producten marktgericht, en dus verkoopbaar zijn. Dat klinkt en is zakelijk, maar wel de enige manier om opnieuw orders te kunnen plaatsen. Want hoe mooi en eerlijk de producten ook zijn, er moeten wel kopers voor te vinden zijn.


Gelukkig kan dat in goede samenwerking met bijvoorbeeld Baobab Batik uit Swaziland. Doordat wij Exclusive Reseller van Baobab Batik in Nederland en België zijn, hebben we regelmatig contact met de managing director, Signhild Brosvik, o.a. over de aankomende fashion trends in Nederland zodat zij hun producten daarop aanpassen. Marktgericht dus!

 

WETGEVING 

Wat kan ik doen om het oerwoud aan regels in Nederland wat duidelijker te krijgen voor de producent? Waar moeten zij aan voldoen?

Producten moeten voldoen aan de minimale veiligheidseisen, door de EU opgesteld, in de Conformité Européene, afgekort CE. Producenten moeten testresultaten van hun producten kunnen overleggen, bijvoorbeeld over brandveiligheid, losse onderdeeltjes of onderdelen die gemakkelijk los kunnen raken, en wat voor verf er bij de productie gebruikt wordt. Zeker bij speelgoed voor kinderen onder de 5 jaar is dit absoluut van belang.

Producten zonder een CE markering, mogen in Europa dan ook niet verkocht worden. Iets wat niet altijd voor iedereen duidelijk is. 

 

CE MARKERING
Baobab Batik maakt kinderspeelgoed, zoals de stoere olifant knuffels, de Sweetie bags; kindertasjes en de schortjes die wij importeren en binnen Nederland en België verkopen aan retailers. Tot voor kort, (eind juni 2018) was een CE markering voor deze producten nog niet aangevraagd. Niet dat de producten niet veilig zijn, maar simpelweg omdat het oerwoud om tot een markering te komen, te onduidelijk was. 

Door dit samen met Baobab Batik uit te zoeken en de testresultaten van de producten op te vragen, is  het gelukt om de CE markering toe te passen op alle producten van Baobab Batik uit de Kiddies Collection!

Dat is zichtbaar gemaakt op de producten door een CE sticker op het label. Bij de nieuwe productie van de artikelen uit deze collectie, wordt de markering verwerkt in de productlabels.

 

Goed nieuws dus! 
Het speelgoed van Baobab Batik is aanwijsbaar veilig en mag gewoon binnen de EU verkocht worden. En dat vind ik een hele veilige gedachte bij het verkopen van deze mooie, handgemaakte producten.

 

Hartelijke groet,

 

Mirjam van Gelder

 

CE markering is

verplicht voor al

het speelgoed 

wat verkocht wordt

binnen de EU.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Blom Ecoprint is een onderdeel van Butik Batik - KvK nr. 59510900 - btw nr. NL001539507B87

 

info@blom-ecoprint.nl - T 0621508405 - Mirjam van Gelder

Adriaen Beyerkade 29 - 3515 XV Utrecht

Bankrelatie: ING rek.nr. NL85INGB0006261295 - BIC INGBNL2A

 

Volg ons op social media:

Instagram: blomecoprint

Facebook: @blomecoprint

Twitter: @BlomNl