Vragen & Antwoorden

Gebruik je uitsluitend natuurlijke materialen?

De bladeren en bloemen, bessen en kruiden zijn allemaal puur natuur. De meeste vind ik in parken, langs de singels in Utrecht, mijn tuin of langs de kant van de weg. Ik probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van afgevallen bladeren of geknakte bloemen. 

De bladeren van planten die niet in Nederland voorkomen haal ik bij de bloemist of zaterdag op de bloemenmarkt aan het Janskerkhof in mijn woonplaats Utrecht. Dit is dan voornamelijk de Eucalyptus.

 

Wat zijn de eigenschappen van zijde die je voor je sjaals gebruikt?

De zijde komt uit Azië en koop ik in via een gespecialiseerde groothandel.

Zijde heeft bijzondere eigenschappen. Zijde heeft een enorm isolerend en regulerend vermogen. Het bijzondere aan zijde is dat het koel voelt in de zomer en warm in de winter. De Blom sjaal past zich dus aan naar jouw lichaamstemperatuur. Het materiaal is volledig biologisch afbreekbaar.

Zijde heeft een perfecte aansluiting met de mens door haar samenstelling uit eiwitvezels. Onze haren en huid bestaan ook uit eiwitvezels. Dit betekent dat jouw haren en huid gebaat zijn bij de zijde. Zeker als je last hebt van eczeem of astma. Daarnaast is zijde makkelijk wasbaar en snel droog.

 

Zijde en ecoprint

Zijde heeft een goede kleurstof opname, glanst en heeft de grootste kleurintensiteit.

Hierdoor komen de natuurlijke kleurstoffen van bijvoorbeeld het blad van de Eucalyptus levendig en duidelijk over op de sjaals.

 

Wassen

Was de sjaals op de hand met lauwwarm water met een scheutje azijn. Drogen doe je gewoon aan de waslijn, buiten bereik van direct zonlicht.

Dit omdat de kleuren in de zon sneller vervagen.

 

Zijn de natuurdoeken, of wikkeldoeken te gebruiken als wade?

De grotere doeken zijn gemaakt van 100% zijde, hetzelfde materiaal als van de sjaals. Zijde is een volledig afbreekbaar product, net zoals de natuurlijke kleurstoffen van de bladeren en bloemen die vrijkomen tijdens het ecoprinten en daardoor zijn ze geschikt voor (natuur)begraafplaatsen en crematies. 

Het zijn echter geen wikkelwades. Mijn doeken worden gebruikt als een natuurlijke deken. Zo kan je je geliefde een laatste keer toedekken met dat waar hij of zij het meest van hield; de natuur. Het is eigenlijk een doek als een tere cocon van al gesponnen zijde, voor een zacht en warm afscheid.

Formaat: 1.40 x 2.00 meter

 

Hoe hou je de  afdruk op papier, of sjaal lang mooi?

De kleuren die je ziet op het papier of sjaal zijn de natuurlijke kleuren van de plant. 

Deze kunnen iets sneller vervagen dan synthetische kleuren en daarom raden we aan om de sjaals van Blom te wassen in lauwwarm water met wat azijn

 

FIXEREN

Na het ecoprinten gaan de sjaals direct in een bad van water met azijn en strijk ik ze op redelijk hoge temperatuur. Zo fixeer ik de kleuren. 

Met de kaarten en schilderijtjes doe ik deels hetzelfde. Na het stomen gaat het papier met ecoprints in een bad met water en azijn om ze daarna aan de waslijn te laten drogen.

 

Als ik een workshop wil volgen, hoe kom ik op de locatie Griftsteede?

Openbaar vervoer: Vanaf NS station Overvecht is het 20 minuten lopen naar het Griftpark, Stadsboerderij Griftsteede waar de cursusruimte is.

Kom je met de auto dan kan je het beste in de omgeving van het Griftpark parkeren. Kijk op de site van de gemeente Utrecht voor de verschillende tarieven, afhankelijk van waar je gaat parkeren. Via de site van Parkbee liggen de tarieven een stuk lager.

Woon je in Utrecht of directe omgeving...dan pak je gewoon de fiets ;-)

 

 

Staat jouw vraag er niet bij?

Via onderstaand antwoordformulier kan je ze snel een eenvoudig naar me doorsturen!

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.