Utrecht, de eerste herfstblaadjes aan de Oudegracht - eind september 2021
Utrecht, de eerste herfstblaadjes aan de Oudegracht - eind september 2021

Wat vooraf ging..

In 2014 ben ik als Butik Batik begonnen met het importeren en verkopen van handgemaakte, kwalitatief hoogstaande batik en bamboe accessoires voor fashionhome & living uit Azië en Afrika. Eerst alleen via een webwinkel voor particulieren (B2C), later als vaste exposant (B2B) bij Trade Mart in Utrecht.

Blom Ecoprint - kunstzinnige natuur in de schaduw van de Dom

In 2019 heb ik het ecoprinten ontdekt en is mijn merk Blom geboren. De natuur en dat wat je ermee kan doen heeft me altijd getrokken. Na het volgen van een ecoprint-workshop, het lezen van boeken over dit onderwerp en heel veel uitproberen, laat het ecoprint-virus mij niet meer los. 

 

Naast de liefde voor de natuur vind ik de werkwijze van het ecoprinten steeds belangrijker worden. 
Waar ik met mijn bedrijf Butik Batik de focus vooral legde op verkoop van fairtrade producten en daarmee het importeren uit Afrika, zoek ik het met Blom Ecoprint heel lokaal; de bladeren en bloemen haal ik uit het parkje om de hoek of langs de historische Utrechtse singels.

Daarnaast ga ik regelmatig langs mijn favoriete bloemist waar ik het bladafval van de rozen kan ophalen en het hout voor de Blokjes Kunst wordt gezaagd uit Utrechtse stadsbomen die vanwege ziekte gekapt zijn.

Daarmee past de techniek van het ecoprinten helemaal in deze tijd. Doordat ik uitsluitend gebruik maak van natuurlijke materialen is het naast ambachtelijk, duurzaam en milieuvriendelijk ook lokaal gemaakt! 

 

Blom is volop in ontwikkeling...het ontdekken van nieuwe materialen en nieuwe technieken staat nooit stil.

 

Het printen zelf kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door middel van stomen of koken. Maar ik maak ook gebruik van de Japanse techniek 'Hapa-Zome'.

Het hele assortiment van Blom wordt gemaakt in de schaduw van de Dom, vanuit mijn zolderatelier aan de rand van de  oude Utrechtse binnenstad.

 

Blom vind je in onze online galerie, in de kunstautomaten van Pakje Kunst op de Neude bij Stayokay en bij de Culturele vrijhaven 'De Nijverheid' beide in Utrecht.

Daarnaast staan we op Kunstmarkten in en rond Utrecht.

 

Geniet en verwonder je tijdens eindeloze wandelingen in de natuur, en dat wat die bladeren en bloemen aan kleur en vorm achterlaten op mijn sjaals en papier.

 

Mirjam van Gelder Verhoef